13 December Lucia

Lucia – en historia om ljus, lussekatter och lagom kaos
En gång i tiden, när det var mörkare än någonsin under svensk vinter och Netflix inte fanns, var människorna desperata efter något som kunde lysa upp tillvaron – och vad passar bättre än en kvinna med ett brinnande ljusstake på huvudet? Enter: Lucia.
Lucia är egentligen en italiensk legend om en martyr från Syrakusa på Sicilien som gick runt och delade ut mat till de behövande. Men svenskarna, med sin osvikliga förmåga att anpassa traditioner, gjorde Lucia till sin egen. De kastade in lite vikingatraditioner, en nypa 1700-talsromantik och voilà – Lucia blev en vitklädd, lugnande men lite småläskig figur som sjunger i mörkret medan hon balanserar ljus på huvudet. Men var är den svenska twisten? Jo, lussekatter förstås! Det sägs att lussekatter bakas för att skrämma bort djävulen... och kanske ett par griniga grannar.
Så vad gör vi svenskar på Lucia?
Tidiga morgonar och trötta toner
På Luciamorgonen, när majoriteten hellre vill ligga kvar i sängen, väcks vi av små barn iklädda vita linnen, glitter i håret och en obarmhärtig tändning av alla lampor i huset. De sjunger traditionsenligt falskt men hjärtevärmande. Det viktigaste är förstås att ingen stöter till Lucia – för det är garanterat katastrof med ljusvax överallt.Sång och förvirring
"Det är en natt som glimmar" – eller hur var det nu igen? Alla har sitt eget sätt att sjunga Luciasånger, men den självklara favoriten är ändå "Sankta Lucia". Det är oklart om någon egentligen vet vad texterna betyder, men vem bryr sig – det låter vackert.Lussebullar, pepparkakor och överlevnadskaffe
Ingenting säger Lucia som en hel armé av saffransstinna lussebullar. De som inte gillar saffran lider tyst medan de tuggar för syns skull, medan kaffe serveras i mängder. På arbetsplatser äts det pepparkakor tills magen strejkar, och någon stackars vuxen har blivit utsedd till Lucia, komplett med fejkglitter och ångest.Luciatåg på repeat
Det är en outtalad regel att se minst tre Luciatåg på samma dag – barnens, kompisens syskons barns och det stora tv-sända tåget. Alla sitter och jämför vem som hade snyggast linne, längsta glitter eller mest engagerade tomte.
Så varför firar vi egentligen Lucia?
I grund och botten handlar Lucia om ljus i mörkret och att dela med sig – en tröst i decembermörkret. Det är också en ursäkt att klä ut sig, äta för mycket saffran och känna sig mysigt traditionell. Och visst är det härligt att även mitt i årets mörkaste tid fira det lilla ljus vi kan hitta – även om det kommer med en lätt doft av stearin och en svag ångest över falsksång.
Så nästa gång du ser en Lucia med ljuskrona, tänk på att hon både balanserar en antik legend och en modern tradition – och att det är precis lagom knasigt, precis som vi svenskar gillar det.